Glitter en glamour in de danswereld:
zes dingen die je moet weten over shows

Fafa_opleiding_1

Dansen in spectaculaire kostuums, op verschillende muzieksoorten voor een enthousiast publiek? Wanneer je dit wel ziet zitten ben je klaar voor de betoverende wereld van showdance. Als echte showdance-fan zijn dit zes dingen die je echt moet weten over deze gave dansstijl!

1. Invloeden van verschillende dansstijlen

Showdance heeft invloeden van verschillende dansstijlen. In deze vorm van dans zitten onder andere streetdance, aerobic, jazzdance en videoclipdans verwerkt. Samen zorgen ze voor een hele unieke en afwisselende dansvorm. Wanneer je dus twijfelt en eigenlijk veel verschillende soorten dans leuk vindt is showdance de perfecte combinatie!

2. Vijf belangrijke ingrediënten

Showdance heeft vijf belangrijke ingrediënten die het tot een succes maken. De dans zelf (de choreografie), de muziek, kleding, make-up en de uitvoering. Wanneer je kijkt naar een dansshow zie je ook meteen dat het hele plaatje klopt. Er is overal aan gedacht, aan ieder detail.

Showdance is gebaseerd op een verhaal, concept, thema of een idee en niet op een bepaalde stijl. Daarom wordt het ook wel een ‘karakterdans’ genoemd. Showdancethema’s kunnen bijvoorbeeld zijn: musical (Grease, Footloose), Zuid-Amerikaans (Conga, Copacabana) of swing (Disco Inferno, Lady Marmelade).

3. Dansvakopleiding voor showdancers

Om echt goed te worden in showdancing bestaan er echte dansvakopleidingen die jonge talenten in vijf jaar de glitter en glamour laat zien van het showdansen. Hierbij werk je aan verschillende dansvormen met de nadruk op show en musical en krijg je ondersteunende vakken. Je wordt opgeleid tot een hooggekwalificeerde danser of danseres voor een carrière in de dans- en theaterwereld. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan musicals, theaterproducties, videoclips, films, dansgezelschappen of als docent.

Fafa_opleiding_1

4. Wat zegt de jury?

Naast het dansen op events, gala’s, shows, op tv, in clips/films, in het theater en in musicals kun je je ook ontwikkelen als solist. Veel danser(s)essen zijn uiteindelijk op een ander terrein bekend geworden. Denk hierbij aan Wendy van Dijk of Antje Monteiro.

5. Reislustig karakter

Heb je een reislustig karakter en zie je zelf al schitteren op grote podia, events en theaters in het buitenland? Gelukkig! Want als showdancer kom je op de meest uiteenlopende en bijzondere plekken terecht in binnen- én buitenland. Voor je het weet treedt je op in Internationale shows in bijv. China, Japan, Monaco of het midden Oosten en proef je mee van de crème de la crème in de danswereld.

6. Altijd blijven lachen

Bij showdancen is het altijd belangrijk dat je een echt show weggeeft. Daarom hoort het er ook bij dat je altijd blijft lachen, enthousiast en vrolijk blijft. Ook wanneer het publiek anders reageert dan je gewend bent. Wanneer er iets misgaat heeft het publiek dat vaak niet eens door, dus laat niet merken dat er iets aan de hand is en geniet gewoon van het moment.

Dansopleiding

Mocht je het na het lezen van deze blog ineens hebben? De showdancekriebels? Dan is het duidelijk: jij bent helemaal klaar voor de wereld van glitter, glamour en de aller tofste shows. De inschrijving bij een dansopleiding lijkt dan ineens niet meer zo ver weg toch?